Wie kan Aikido beoefenen?

Iedereen kan Aikido beoefenen. Jong, oud, man, vrouw, groot, klein, soepel of wat minder soepel. Je gebruikt je eigen fysieke mogelijkheden en leert deze ontwikkelen. Afhankelijk van wat je wilt, kun je het Aikido recreatief of intensief beoefenen.
Let wel… de Dan graad examens zijn intensief en vereisen een goede conditie. Om met elkaar te kunnen trainen, is het nodig dat er een of meer aanvallers zijn en iemand die op de aanvallen reageert. Daarom leer je ook hoe je een aanval moet geven met je hand(en) of met houten wapens.
Je leert rollen en vallen, als vervolg op de techniek van je trainingspartner. Het kan er spectaculair uitzien, dat door de lucht zweven, maar het is bedoeld om je lijf te beschermen. Er gelden een aantal regels op en rond de mat om veilig met elkaar te kunnen trainen. Deze regels gaan uit van respect voor elkaar en heten samen “de etiquette”. Het licht buigend aan- en afgroeten hoort daar bijvoorbeeld bij, net als persoonlijke reinheid en het dragen van schone kleding op de mat. De kleding waarin aikido wordt gedaan is gebaseerd op de traditionele kleding van de samoerai. In het begin draag je een wit pak net als bij judo. Later komt daar de traditionele donkerkleurige wijde broekrok overheen, genaamd “hakama”. Iedereen draagt hetzelfde. Hoewel je meestal met een partner traint, zit er geen competitie-element in het Aikido. Er zijn geen wedstrijden, maar wel graduaties die na het doen van een examen worden toegekend

.