WAT IS AIKIDO?

Aikido is een vorm van budo afkomstig uit Japan. De grondlegger Morihei Ueshiba (1883-1969) heeft het  halverwege de twintigste eeuw ontwikkeld en inmiddels wordt het overal ter wereld beoefend. Centraal in het Aikido staat de coördinatie van lichaam en geest. Op een actieve en dynamische manier leer je jezelf en je lichaam kennen. De veelal cirkelvormige bewegingen zijn gebaseerd op zwaardtechnieken en aanvallen met een speer of mes (het geven van trappen komt vrijwel niet voor). Je leert op een ontspannen manier te reageren op een aanval zonder tegen de beweging van je partner in te gaan. Daarbij is het van belang dat je een goede balans hebt, een rustige ademhaling en geen verstorende gedachten. Natuurlijk leer je dit niet allemaal binnen een paar lessen. Aikido leer je gaandeweg. Klik hier voor begrippen en verdieping.

Wie kan Aikido beoefenen?

Iedereen kan Aikido beoefenen. Jong, oud, man, vrouw, groot, klein, soepel of wat minder soepel. Je gebruikt je eigen fysieke mogelijkheden en leert deze ontwikkelen. Afhankelijk van wat je wilt, kun je het Aikido recreatief of intensief beoefenen. Let wel… De Dan graad examens zijn intensief en vereisen een goede conditie. Om met elkaar te kunnen trainen, is het nodig dat er een of meer aanvallers zijn en iemand die op de aanvallen reageert. Daarom leer je ook hoe je een aanval moet geven met je hand(en) of met houten wapens.

Je leert rollen en vallen, als vervolg op de techniek van je trainingspartner. Het kan er spectaculair uitzien, dat door de lucht zweven, maar het is bedoeld om je lijf te beschermen. Er gelden een aantal regels op en rond de mat om veilig met elkaar te kunnen trainen. Deze regels gaan uit van respect voor elkaar en heten samen “de etiquette”. Het licht buigend aan- en afgroeten hoort daar bijvoorbeeld bij, net als persoonlijke reinheid en het dragen van schone kleding op de mat. De kleding waarin aikido wordt gedaan is gebaseerd op de traditionele kleding van de samoerai. In het begin draag je een wit pak net als bij judo. Later komt daar de traditionele donkerkleurige wijde broekrok overheen, genaamd “hakama”. Iedereen draagt hetzelfde. Hoewel je meestal met een partner traint, zit er geen competitie-element in het Aikido. Er zijn geen wedstrijden, maar wel graduaties die na het doen van een examen worden toegekend.